De invloed van suiker op de huid

Suiker: iets wat voor velen een zondebok van onze hedendaagse kwalen is geworden. Een slechte huid? Stop met suikers. Slaap je slecht? Waarschijnlijk komt dat door het eten van al die suikers. Vliegen de kilo’s eraan? Guess what… Dat zal vast aan de suikers liggen. Maar hoe slecht is suiker nu écht voor je huid? Nu voor eens en voor altijd de antwoorden op deze prangende vragen.

De plaag die suiker heet.

In onze hedendaagse voeding komen we grote hoeveelheden suiker voor. Met de bewerkte en voorverpakte artikelen, het zogenaamde gemaksvoedsel, bevatte hoge concentratie suiker die lang niet altijd zichtbaar zijn. 

Velen van ons zijn, zonder het ons zelf te realiseren, suikerverslaafde, wat kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

Verslavend

We weten allemaal dat suiker slecht voor ons is, Maar waarom is het zo moeilijk op suiker op te geven?

Voor vele mensen wordt het iets zoets geassocieerd met een plezierig moment. Een beetje geluk in moeilijke tijden.

Het namelijk, snel en goedkoop, het heeft alles om te plezieren en je brein weet dat! Suiker verhoogt het serotonine (gelukshormonen die je lichaam aanmaakt) gehalte, wat het gevoel van stres reduceert. Dit snelle gevoel van welzijn werkt als een drugs en is zelf meer verslavend dan cocaine.

 

 

Toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers is een echte vijand! Als je heel zoet dessert eet, word je vast misselijk en stop je met eten.

En vijf scheppen suiker zul je waarschijnlijk ook niet snel achter elkaar naar binnen lepelen. Maar sons krijtje met het eten van voorbereide soepen, sausjes, kant en klaar maaltijden, ontbijtproducten en fruitsappen precies zoveel binnen, zonder dat je het in de gaten hebt!

De National Health Service in Engeland zegt dat we niet meer dan 25 gram suiker per dag zouden moeten consumeren. Dit klinkt misschien veel, totdat je je realiseert hoe snel je dat opneemt. Te bedenken dat er in een blikje tomatensoep maar liefst 30 gram suiker zit en in 100gr ontbijtgranen zit je tussen de 28 en 40 gram suiker en dan te denk je dat je een gezond begin van je dag hebt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een pot Nutella. Zo kom je natuurlijk supersnel aan die 25 gram per dag. De grootste valkuil is dat je bij veel producten niets van zoetigheid proeft en er niet eens bij stilstaat dat er überhaupt suiker in zit.

 

Hoe check je het suikergehalte in je voeding?

Fabrikanten zijn je vaak te slim af. Heel sneaky verstoppen ze toegevoegde suikers onder andere benamingen in de ingrediëntenlijst. Als je een van de volgende woorden ziet staan moeten de alarmbellen gaan rinkelen: graan suiker, dextrose, fructose, glucose, honing, ahornsiroop, agave siroop, invertsuiker, isoglucose, levulose, maltose, melasse en sucrose. Nog een cruciaal aandachtspuntje: hoe hoger het ingrediënt op de lijst staat, hoe meer erin zit.

Wat is het verband tussen je huid en suikers?

Tijd voor een beetje wetenschap: als je suikermoleculen in je lichaam hebt, vallen deze je cellen aan. Dit proces heet ‘glycatie’(of versuikering). Dit vormt ‘geavanceerde glycatie eindproducten' (AGE’s) en oei oei oei... Uiteindelijk zit je opgescheept met eiwitvezels in je huid die stijf en misvormd worden. De eiwitten die het meest gevoelig zijn voor glycatie, zijn degenen die een jeugdig gezicht naar een opgezwollen koppie doen veranderen. Zodra deze eiwitten in contact komen met suikers worden ze zwak en minder soepel. Het resultaat: rimpels en een uitgezakt gezicht.

Jammer genoeg blijft het niet bij dit slechte nieuws want de aanwezigheid van AGE’s zorgt voor nog veel meer verouderingsfactoren (oftewel: ultraviolette straling en vervuiling). Last but not least voor de dames onder ons die tot in de eeuwigheid struggelen met acne: het proces van glycatie veroorzaakt een overmaat aan cortisol. Watte? Oké, even in jip-en-janneke-taal: het stresshormoon dat voor een verkeerde balans zorgt en daarmee de huid verstoort.

Hoe zit het dan met fruitsuikers?

Het moge duidelijk zijn dat de sleutel tot een gezond leven vers voedsel is. Maar hoe zit het dan met natuurlijke fruitsuikers? Feit blijft dat fruitsuikers het eigenlijk al verklappen: het is en blijft suiker. Je lichaam reageert er dan ook ongeveer hetzelfde op. Maar gelukkig kun je met een gerust hart je dagelijkse fruitjes naar binnen werken want ze zijn wel degelijk hartstikke gezond. Ze barsten van de antioxidanten tegen veroudering. Toch nog even een kleine tip: blijf genieten van een vers stuk fruit en sla die voorafgeperste sapjes over. De vezels van een verse fruithap helpen namelijk de suikerinname te vertragen.

Heeft suiker invloed op nog meer dan alleen de huid?

Hoe vaak heb jij vroeger wel niet van je tandarts gehoord dat suiker slecht is voor de tanden? Juist. Bij ieder tandartsbezoekje. En tot op de dag van vandaag heeft die enge meneer met de boor nog steeds gelijk. Krijg je de rillingen van de woorden ‘tandverderf’ of ‘tandvleesproblemen’? Let goooo die suikers!